Leon Festinger (8. toukokuuta 1919 – 11. helmikuuta 1989) oli sosiaalipsykologi New Yorkista. Hänestä tuli kuuluisa kognitiivisen dissonanssin (tiedollisen ristiriidan) teoriastaan. Kognitiivinen dissonanssi on psykologian termi, jolla tarkoitetaan kahden ristiriitaisen kognition kokemista. Kognitiolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa tajunnan osa-aluetta kuten asennetta, emootiota, käsitystä tai käyttäytymistä. Teorian mukaan kognitiivinen dissonanssi syntyy silloin, kun ihmisen tiedot ja asenteet ovat ristiriidassa. Ihminen pyrkii vähentämään kognitiivista dissonanssia muuttamalla käyttäytymistään. Esimerkiksi verovilppiä paheksunut ihminen lopettaa paheksumisen itse verovilppiä tehtyään. Maallikon termein asiaa voisi kuvata epämiellyttävänä jännitteenä, joka tulee kahdesta keskenään ristiriitaisesta ajatuksesta samaan aikaan. (Wikipedia)
Talvella 2013 alkoi ensimmäinen
koulutusuudistuksen jälkeen uudistettu ns. sosiaalipsykologian
peruskurssi - SOS4.2 Sosiaalipsykologia. Kurssin luennoilla käsitellään sosiaalipsykologian perusteita professori Johanna Ruusuvuoren johdolla. Lisäksi kurssisuoritukseen kuuluu lukupiiri teoksesta Sosiaalipsykologisia suunnannäyttäjiä (Hänninen, Partanen & Ylijoki (toim.) (2001)). Luentoja sekä lukupiirityöskentelyä tuutoroi Aku Kallio.
Tämän blogin tarkoituksena on kirjata niitä ajatuksia ja
keskusteluja, joita tarkastelun alla oleva teos on saanut aikaan Festinger-ryhmässä.
Ryhmämme on toiminut siten, että viikoittain joku ryhmämme jäsenistä on alustanut kaksi suunnannäyttäjää - yhden pakollisesta listasta sekä yhden vapaavalintaisen, josta on itse ollut kiinnostunut. Näiden alustuksien pohjalta olemme kokoontuneet keskustelemaan suunnannäyttäjien ajatuksista ja teorioista, minkä jälkeen ajatukset on koottu yhteen tähän blogiin. Olemme pyrkineet vapaamuotoisuuteen niin keskusteluissa kuin lopputuotoksissammekin, ja haluammekin näin osoittaa, miten sosiaalipsykologiset teoriat liittyvät vahvasti arkipäiväiseenkin vuorovaikutukseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti